وکیل کیان تاجبخش: در پرونده هیچ مستند جاسوسی وجود ندارد
۲۳ آذر ماه ۱۳۸۸ – کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران پس از مصاحبه با مسعود شفیعی؛ وکیل تاجبخش، اعلام کرد که پرونده کیان تاجبخش؛ جامعه شناس ایرانی – آمریکایی فاقد هر گونه مستندی در اثبات ادعاهای وارده علیه وی است.
کیان تاجبخش در دادگاه بدوی به ۱۵ سال زندان به اتهام جاسوسی و اقدام علیه امنیت ملی محکوم شد و در حال حاضرپرونده وی در مرحله تجدید نظر است. دادرسی کیان تاجبخش بخاطر نقض گسترده آئین دادرسی قوانین ایران و معیارهای بین المللی اساسا فاقد اعتبار است.
مسعود شفیعی؛ وکیل کیان تاجبخش اخیرا موفق شد که کل پرونده وی را مطالعه کند. آنچه که مشهود است عدم تناسب بین مستندات پرونده و حکم صادره علیه تاجبخش است، در ضمن اینکه خود پرونده ماهیت آشکارا سیاسی و خودسرانه دارد. جاسوسی آنگونه که بوضوح در قوانین ایران تعریف شده به این معناست که جرم جاسوسی زمانی اتفاق می افتد که اسناد کاملا محرمانه تحویل گرفته شود و به دولت خارجی تحویل داده شود. در حالیکه در پرونده به وجود چنین اسنادی ارجاع داده نشده است.
پرونده ای که اخیرا آقای شفیعی مطالعه کرده دربرگیرنده تصاویری از تظاهرات اخیر است که توسط کیان تاجبخش ایمیل شده است. این تصاویر اساسا اسناد طبقه بندی شده یا محرمانه دولتی تلقی نمی شوند. کیان تاجبخش به اسناد محرمانه در هیچ مرحله ای به هیچوجه دسترسی نداشته است.
آقای شفیعی بطور دائم از ملاقات با موکل خود محروم شده است. با وجود آنکه وی پس از مطالعه پرونده، ازدادگاه انقلاب شعبه ۵۴ که مسئول رسیدگی به تقاضای تجدید نظر پرونده کیان است، اجازه ملاقات با وی را دریافت کرد تا لایحه دفاعیه را با موکل خود نهایی کند، اما در روز ۲۰ آذرماه، مسئولین زندان اوین به او اجازه ملاقات ندادند و از او اجازه قاضی صلواتی را خواستند که مسئول شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب است. در حالیکه قاضی صلواتی بعنوان قاضی مسئول دادگاه بدوی حکم تاجبخش را صادر کرده و در این مرحله از دادرسی فارغ از رسیدگی است.
مسئولین بند الف ۲ زندان اوین که تحت مدیریت سپاه پاسداران است، به مسعود شفیعی اجازه ملاقات ندادند. لایحه دفاعیه به زودی باید تقدیم دادگاه تجدید نظر شود در حالیکه از نظر اصولی قبل از ارائه لایحه، وکیل باید با موکل ملاقات کند، مطالب رسیده به وکیل براساس تماس های هر از چند گاه تلفنی کیان تاجبخش و یا پیام هایی است که از طریق خانواده در ملاقات ها منتقل شده اند.
بسیاری از موارد آئین دادرسی در این پرونده نقض شده است. از نظر شکلی نگهداری متهم در بازداشت موقت نقض ماده ۱۸۲ و همچنین ماده ۳۷ آئین دادرسی کیفری است. طبق قوانین ایران، کیان تاجبخش باید پس از تحقیقات مقدماتی به قید وثیقه آزاد می شد. در پرونده کیان تاجبخش ذکر شده است که قاضی صلواتی دستور آزادی به قید وثیقه صادر کرد اما تاجبخش آن را نپذیرفت و خواست که به زندان برود، در حالیکه این مورد کاملا کذب است.
یکی دیگر از موارد نقض قوانین در این پرونده این است که طبق اصل ۱۳۹ قانون اساسی و ماده ۱۸۸ آئین دادرسی کیفری، تا زمانی که اتهامات متهم توسط دادگاه ثابت نشده، نباید از او اسمی برده شود، در حالیکه اتهامات مطرح شده توسط دادستان علیه تاجبخش بطورعمومی قبل از اثبات دادگاه منتشر و دادگاه او مستقیم از تلویزیون پخش شد.
اتهامات وارده علیه کیان تاجبخش، کاملا بی اساس هستند برای اینکه هیچ اقدام مجرمانه ای صورت نگرفته است. طبق ماده ۲ قانون مجازات اسلامی هر اقدامی که بعنوان اقدام مجرمانه تعریف نشده باشد، نمی تواند مبنای اتهامات مجرمانه قرار بگیرد.به گفته آقای شفیعی، اقدامی که تاجبخش بر اساس آن متهم شده شغل او بعنوان مشاور جامعه باز است که این عمل بعنوان یک اقدام مجرمانه تعریف نشده است.
درکیفرخواست صادره علیه کیان تاجبخش، در واقع خدمات وی بعنوان مشاور موسسه جامعه باز، آشوبگرانه تشریح شده است. موسسه جامعه باز یک بنیاد بین المللی است که به کشورهای در حال توسعه انواعی از کمک های بشردوستانه ارائه می کند. به گفته وکیل کیان تاجبخش، فعالیت های این موسسه در ایران در توافقی با دولت جمهوری اسلامی ایران در قالب یک موافقتنامه ای که در آن انواع فعالیت ها ذکر شده است، صورت گرفته است، و هیچ فعالیتی بدون توافق مقامات جمهوری اسلامی ایران توسط کیان تاجبخش با موسسه جامعه باز انجام نشده است. علاوه بر آن، مشاورت کیان تاجبخش با موسسه جامعه باز در سال ۱۳۸۶؛ قبل از ماجرای انتخابات اخیر به اتمام رسیده بود.
کیفرخواست همچنین برمبنای اشتباهات فاحشی تنظیم شده است که آن را از اعتبار ساقط می کند. از میان آنها می توان برای نمونه به این ادعا اشاره کرد که در کیفرخواست اشاره شده است که متهم در تظاهرات غیر قانونی و در حین ارتکاب جرم بازداشت شده است، در حالی که کیان تاجبخش در منزل خود در ساعت ۹ شب در حضور همسرش بازداشت شد.
کمپین بین المللی حقوق بشرمجددا اعتراض خود را به قوه قضائیه در مورد پرونده کیان تاجبخش ابراز کرده و خواستار بازبینی پرونده وی است چرا که این پرونده با نقض متعدد قانونی و اتهاماتی با منشا سیاسی تشکیل شده و آن را فاقد اعتبار کرده است. همچنین این کمپین خواستاربازپس گیری همه اتهامات از کیان تاجبخش و بازگرداندن وی به آغوش خانواده و محیط دانشگاهی است.